Döngü Komutları : For Komutu

Döngüler adında anlaşılacağı gibi sürekli dönmek gibi düşünülebilir. Doğru ama bu dönme işi sonsuza kadar sürmez belli bir değere kadar sürer. Eğer sonsuza kadar süren bir döngünüz varsa sonunu göremeyeceğiniz için aslında hata yapmışsınız demektir. Buraya kadar da söylediğimiz tam olarak ifade edersek döngüler belli bir değerden başlayarak belli değere kadar istenen işleri yapan komuttur. Yani Bir işi belli bir sayıda yapacaksınız -mesela 5 kez- o zaman döngü kullanırız. Burada 5 kez yapacaksak neden uğraşayım tek tek yazarım diyebilirsiniz ama peki bu işi 100 kez yapacaksanız ne olacak? Hele birde yapacağınız iş tek satırdan oluşmuyorsa ki genelde de öyle olur işte o zaman kaçışımız yok illaki bir döngü komutuna başvuracağız. İşte onlardan birisi FOR komutudur.

For Komutu ve Kullanımı
For komutu daha önceden de dediğimiz gibi istenene iş yada işleri istenilen sayıda yapmak için kullanılan bir döngü komutudur. Genel kullanımına geçmeden önce şunu unutmayınız ki; for döngüsünde bir başlangıç değeri, bir dönme şartı ve başlangıçtan bitişe kadar kaçar kaçar gideceğini belirten artış değeri bulunmalıdır.

Kullanımı;
for (başlangıç değeri;  dönme şartıartış değeri)
{
yapılacak işler.
}

Burada dikkat etmeniz gereken şey for satırında asla ;(noktalı virgül) kullanılmaz. Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra açıklamaya devam edelim; for komutu ile karşılaşılınca php derleyicisi başlangıç değerini, bitiş şartını ve artış değerini alarak o değerlere göre kırlangıç parantezler arasındaki işler yapılır.

Örnek : İlk okul dönemlerimize geri dönelim ve o zaman verilen cezalardan birini kolay hale getirelim ne dersiniz? O zaman 20 kez “Ödevlerimi yapacağım” yazınızı alt alta yazan programı oluşturalım.

<?
    for ($i=1;$i<=20;$i++)
       echo "Ödevlerini yapacağım <br>";

?>

İşte hepsi bu kadar. Peki nasıl çalışır bu program for satırına gelince $i değişkenine başlangıç değeri 1 olarak aktarılır. Dönme şartı ise değişkenin değeri 20’den küçük ve 20’ye eşit olduğu sürece olarak belirlenir ve i değeri 1’den başlayarak her seferinde bir arttırılarak devam eder. Değer 20’ye ulaşınca bir daha bakılır 20’den küçük olma şartı sağlanmıyor ama i değeri 20’ye eşit işte o şart yine sağlandı bir kez daha ekrana yazılır ve i değeri yine bir artar. Bu kez 21 oldu ve şartlar artık sağlanmadığı için döngü sonlanır. Artış değerinin daima $i++ ile 1’er artması sağlanır.

Not : $i++ komutu değişkenin değerini bir arttırır yani
$i = $i+1 ile aynı anlama gelir. Bir eksiltme yapılacaksa
$i-- demek yeterlidir. 

Ama şunu unutmayınız; bir değeri 1 arttırmak yada azaltmak
için bu şekilde kullanılabilir. Eğer mesela 5 arttıracaksanız
$i++5 yazamazsınız. Bunun bir kısa yolu şimdilik yoktur
ve tek yolu $i = $i + 5'tir. Buradaki 5'i kaç yaparsanız o kadar
arttırma yada eksiltme yapılır.

Ayarlamalar php derleyicisi tarafından yapıldıktan sonra hemen alt satırdaki echo komutu işlenir ve her dönmede ekrana Ödevimi yapacağım yazılır. Diyebilirsiniz ki eee burada kırlangıç parantez yok ve orada ki <br> ne ola ki? Onları açıklarsak if olsun for olsun yada daha sonra göreceğimiz while olsun kırlangıç parantezler eğer birden fazla satır varsa kesinlikle kullanılır. Eğer tek satır çalıştırılacak ise kırlangıç paranteze gerek yoktur ama kullanırsanız da php itiraz etmeyecektir.  <br>’ye gelince o bir HTML komutudur ve birşey yazdırıldıktan sonra alt satıra inmemizi sağlar eğer orada <br> olmasa idi alt alta değil yan yana yazacaktır php istenilen mesajı. Şunuda unutmayınız ki web sayfalarını şekillendirmek HTML’nin işidir. Php’nin o işlerde yeteneği yoktur o sebeple bir biçimlendirme yapılacaksa HTML kullanılır ve HTML komutları daima çift tırnak yada tek tırnak içinde yazılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir