Php Temelleri : Giriş

Php’nin web sunucu olmadan çalışmayacağını söylemiştik. Buradan kurulumun nasıl olduğuna bakabilirsiniz.

Php’yi bilgisayarımızda lokal olarak çalıştıracağız. Bunu için oluşturacağımız dosyaları C:\AppServ\www içerisine kaydedeceğiz. Size tavsiyem buraya bir klasör oluşturarak dosyalarımızı daha düzenli şekilde tutabilirsiniz. Yani “C:\AppServ\www\calisma” adında bi klasör açarak çalışmalarımızı burada tutacağız.

Php kodlarını çalıştırmak için dosyamızı .php olarak kaydedeceğiz. Php kodlarının yorumlanması için php etiketi kullanılır. Php <? etiketi ile başlar ve ?>etiketi ile biter. Php kodları bu etiketler arasına yazılır ve derleyici bu etiketler arasındaki php kodlarını çalıştırır ve geriye gelen bilgi HTML ile gösterilir.

Şimdi ilk çalışmamızı oluşturacağız. Bunu için bilgisayarınızda not defterini açın ve içerisine şu kodları yazın.

<?
   echo "İlk çalışmamız.";
?>

  Burada kodları açıklayalım. <? etiketi ile php başlatılır. Derleyici daha öncede dediğimiz gibi bu başlangıçtaki etiketi görünce kendine ait kodlar olduğunu anlar ve derleme işlemine başlar. Derleme işlemi ?> etiketi ile biter.

Bu iki etiket arasındaki echo komutu tırnak içerisinde olan metni ekrana yazdıran komuttur ve tarayıcı karşımıza “İlk çalışmamız.” mesajını gösterir.

Yazdığımız programı çalıştırmak için Dosya>Farklı Kaydet’i seçin ve dosya türünü tüm dosyalar seçin ve dosya adına deneme.php yazın. kayıt yerini ise C:\AppServ\www\calisma seçin ve kaydet’i seçin.

Daha sonra internet tarayıcınızı açın vehttp://localhost/calisma/deneme.php yazın ve Enter’a basın. karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir